Zonnebeld Boomkwekerijen & Groothandel

Al in 1927 het jaar dat opa Wielent Zonnebeld voor zichzelf begon, kocht hij 200.000 grove dennen in voor aanplant op de Holterberg en de Nijverdalse berg.

Het plantmateriaal kwam in grote manden per trein vanuit Brabant of Limburg aan. Goed koopmanschap gecombineerd met een flinke dosis plantenkennis en vakmanschap legde daar de basis voor een gezonde ontwikkeling. Zowel de handel in als het kweken van bosplantsoen en vruchtbomen, als ook de aanleg van boomgaarden en fruittuinen bleken zeer rendabele activiteiten.

De levering van bosplantsoen en de aanleg van uitgebreide bospercelen werd vooral in de jaren na de tweede wereldoorlog een bloeiende bedrijfstak , waarin Zonnebeld in deze regio duidelijk de toon aangaf.

Eigenaren van fabrieken beschikten vaak over uitgebreide percelen woeste grond die werden aangewend voor het kweken van hout voor de mijnen. In 1953 trad ook zoon Gerrit toe tot de onderneming, echter de sluiting van de mijnen eind jaren 50 maakte een abrupt einde aan de rendabele bosbouw door het wegvallen van de belangrijkste afzetmarkt.

Bossen werden een luxe in plaats van een aantrekkelijke investering. Een omschakeling naar sierteelt, en de toenemende aandacht voor de aanleg van tuinen in plaats van bossen vormde het begin van een nieuwe periode van de Fa. Zonnebeld.

In 1969 kon de huur van de verschillende percelen kwekerij worden opgezegd en werd er door Gerrit bij de huiskavel aan de Boomcateweg een perceel grond gekocht , waardoor alle activiteiten op één plaats worden geconcentreerd. Het plotselinge overlijden van Gerrit in 1982 was een enorme klap. Zijn vrouw Adri en haar nog jonge zoon Wielent stonden er van de ene op de andere dag alleen voor. Hard werken, een uitstekend product, geloof in eigen kunnen en goed koopmanschap hebben het bedrijf er weer bovenop gebracht. Rond 1985 hebben we op onze eigen kwekerijen de teelt van siergewassen gestaakt en zijn we weer net als in het begin overgegaan op de teelt van Bos-en Haagplantsoen.

In 1997 trad Adrie terug uit de v.o.f.. Het bedrijf wordt nu geleid door Wielent en zijn vrouw Erzsike. Verder bouwen, samen met een team gemotiveerde mensen. Mensen , die niet alleen als het goed ging, maar ook als het tegenzat, bereid waren de schouders er onder te zetten. De laatste tien jaar is ons bedrijf sterk gegroeid in eigen teelt maar ook in de handel.

Onze klantenkring bestaat uit Hoveniers, tuincentra’s, Casch en Carry’s , Overheid, collega kwekers en Export. Samen hebben we dan ook bereikt dat we sinds 7 oktober 2010 beschikken over het bewijs duurzaamheid, dit zelfs als eerste bos-en haagplantsoen kweker in Nederland.

Locatie

Boomcateweg 92
7442 BL Nijverdal
0548-612513
KvK nummer: 78446473
info@zonnebeld.nl
http://www.zonnebeld.nl

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×